Les vitamines són essencials per al benestar del nostre organisme, i per això és fonamental integrar-les amb una dieta sana, variada i sobretot rica en fruites i verdures. Però, quins són els aliments més rics en vitamines? I com podem integrar-los fàcilment a la nostra dieta?

La importància de les vitamines
Les vitamines són un component molt important per al nostre organisme. De fet, són responsables del bon funcionament de diverses funcions corporals. Tot i això, no totes estan igualment disponibles per al nostre organisme. Les vitamines se solen dividir en dos grups:
- liposolubles: ja són presents en el nostre organisme, especialment al fetge, i no cal integrar-les externament;
- Hidrosolubles: no estan disponibles directament en el nostre organisme, per la qual cosa s’han d’introduir a través de la dieta diària.
Aleshores, quins són els aliments més rics en vitamines? Descobrim-ho en el següent paràgraf.

Quins aliments són rics en vitamines i minerals?
Les verdures i les fruites són fonts naturals de vitamines, així com els olis vegetals, el peix, la carn, els fruits secs, la llet i els cereals.
Hi ha diferents tipus de vitamines; considerem alguns dels exemples més significatius:
- Vitamina A: present en abundància en albercocs secs, suc de tomàquet, bròquil o espinacs. El nostre organisme també és capaç d’obtenir aquesta substància a partir d’altres ingredients, com per exemple de la remolatxa, que conté beta-carotè;
- Vitamina B: continguda en aliments com nous, avellanes i fruits secs en general, però també en la coliflor i el bròquil;
- Vitamina C: les baies són les més riques; un exemple típic és la grosella negra. Però també són igualment importants pel seu aportament d’aquesta substància les taronges, les olives, els kiwis, els pebrots vermells i les cols de Brussel·les.
Com reposar vitamines amb extractes
Un factor determinant en la correcta assimilació de les vitamines és la cocció dels aliments. Cal recordar, de fet, que els aliments s’han de cuinar només el temps necessari, i preferiblement a baixes temperatures, precisament per no destruir les propietats organolèptiques que contenen. És per això que una excel·lent solució a aquest risc és l’ús d’un extractor en fred.
Aquestes màquines són, de fet, capaces d’alliberar tot el potencial beneficiós i nutritiu dels ingredients ja que, treballant a velocitats molt baixes, no produeixen calor i no destrueixen les propietats que contenen. Per tant, fins i tot les vitamines es poden integrar completament a la dieta mitjançant la ingesta d’extractes de suc: un extracte de suc de taronja, per exemple, us oferirà un gran aportament de vitamina C!
Però no només això, hi ha moltes receptes per preparar un extracte de suc vitamínic, i totes es poden adaptar als gustos i preferències de tothom, fins i tot dels més petits! Per tant, és possible integrar vitamines també mitjançant la ingesta d’extractes de plantes, com ara els basats en coliflor o bròquil, per exemple.